Bádogozás

A bádog fogalma a Wikipédia szerint: ?A bádog 1,5 mm-nél vékonyabb lágy fémlemez, amely lehet felületkezelés nélküli (fekete bádog), vagy felületkezelt (fehér bádog). A fekete bádog onnan kapta a nevét, hogy gyártásakor, az izzítás során, sötét színű oxid- (reve-) réteggel vonódik be. A fehér bádog ok felületét ón- vagy cinkbevonattal látják el, hogy biztosítsák a korrózióállóságát.?

Lindab ereszcsatorna

Lindab ereszcsatorna

A bádogos fogalma eredetileg (15. század): A bádog feldolgozásával foglalkozó mesterség. A bádogos kiegyengeti a lemezt, kirajzolja, leszabja, hajlítja, préseli, domborítja és forrasztja.

Később: A 19. században a legkülönfélébb bádog edényeket készítették a parasztság számára. A 20. század elején, a tehetősebb városi lakosság számára szintén bádogosok készítették az elterjedőben lévő fürdőszobák felszereléseit: a kádat, a csapokat és a zuhanyt.

Ma: A 20. század második felére a gyáripari termékek nagyarányú elterjedése következtében a bádogos ősmesterség jórészt megszűnt, napjainkra csak az épületbádogosi munka maradt fenn.

Tehát manapság már a bádogos = épületbádogos. Vagyis: ?Olyan bádogalkalmatosságokat állít elő (fehér bádogból, cink-, ón-, sárgaréz-, alumínium- stb. lemezekből), amelyek az egyes épületszerkezeti elemek csatlakozásánál vízmentességet biztosítanak (párkányzat, eresz, ablakkönyöklő, kéményszegély, vápa, tetőkibúvó stb.), illetve a csapadékelvezetést segítik elő (ereszcsatorna). Ő készíti a tető díszeit is, pl. a szélkakast, és a már kész elemeket elhelyezi illetve összeépíti a helyszínen.

Ereszcsatorna

Ereszcsatorna

És akkor mi van a műanyag ereszcsatornával? Azt ki helyezi fel? Merthogy az nem ?bádog alkalmatosság?. Vagyis az, de műanyagból. Tehát ez is elsődlegesen ?bádogos? feladat. Vagy tetőfedő, vagy ács, vagy csak úgy házilag. Mert olyan egyszerű fölrakni! Se forrasztás, se hajlítás, maximum vágás.

Sőt van öntapadó (bitumenes) bádog helyettesítő lemez (?bádog?) is. De tovább ne menjünk a mai technikai csodákba, mert csak én is belezavarodok?

Ilyen megközelítéssel és a mai értelmezés szerint a bádog=minden olyan lemezféleség (legyen az bármilyen anyagból), amit az épületbádogos felhasznál. És pont!