Ereszcsatorna feladata

Ereszcsatorna-rendszer feladata a folyamatos esővíz és a hóolvadék elvezetése, amely a tetőfelületekről koncentráltan juttatja le a vizet, védve a homlokzatokat a beázástól, és az épület alapozását a megsüllyedéstől.

Egy épület nagyon sok káros hatásnak van kitéve. Értékes a számunkra, hiszen benne lakunk, ezért állandó karbantartással igyekszünk az állagát megőrizni. Ennek fontos része a háztető és az arról lefolyó csapadék biztonságos elvezetését biztosító ereszcsatorna. Ennek állapota azonban nem csak esztétikai kérdés, mivel hibái az égész épületre kihatással van.

hosszabb távon a vakolat leválását idézi elő. Csatornahibák okozhatják az ereszcsatornán átbukó esővizet. Az elemek, pl. az ejtőcsatorna rossz illeszkedése, repedése miatt szivárgások csorgások keletkeznek.
Az ilyen hibákat természetesen okozhatja a lefolyórendszer elszennyeződése is. Ezért is kell évente legalább egyszer az egész rendszert alaposan kitisztítani, és megszüntetni a belehullott falevelek, egyéb piszok miatt kialakult szennygátakat Ezzel azonban csak a csapadékvíz gyors elvezetését tesszük lehetővé, de a csatornarendszer szivárgásait nem szüntetjük meg. Alkalmi tömítésekkel ezeket talán még ideig-óráig megszüntethetjük, ám ha maga az ereszcsatorna már korrodált, hasznosabb, ha helyébe új csatornát szerelünk.
Esetenként talán elég lenne a hibás szakasz kicserélése, ám esztétikailag egy teljesen új esőcsatorna szakszerű felszerelésével nemcsak az összes eddigi beázási problémától szabadulunk meg, hanem a ház külső megjelenését is előnyösebbé tehetjükAz elmúlt időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már felfigyelhettek, de a teljes állapotfelmérést még az ősz, és mindenféleképpen a tél beállta előtt kell megejteni.

Természetesen nem szükséges apróbb hibák, rozsdásodás esetén rögtön a teljes csatornacsere. Amennyiben megbízza vállalkozásunkat, ezeket a csatornákat alaposan kitakarítjuk, majd lefestjük. Az esetleges hibákat kijavítjuk, illetve pótoljuk a hiányzó részeket.
De megoldható a teljes rendszer cseréje is. Igaz nem bádogos munka, de vállaljuk az épület “stablon” deszkázatának festését is.